O Nas

Speciality coffee & bistro

Cześć! Tu Gabi i Mateusz. 

Kim jesteśmy? Rzemieślnikami, którzy wszystko robią sami. Wiesz, że zdecydowaliśmy się nawet… zainwestować we własne stado owieczek, by mieć pewność, co do jakości owczego mleka? Witamy w Szopie! 🙂

Zjesz u nas śniadania, lunche, brunche, przekąski, wypijesz świeże soki i smoothies, a także napijesz się kawy speciality, przygotowywanej w sposób alternatywny, jak i ten klasyczny, z ekspresu. Na miłośników herbat czeka równie szeroki wybór ich ulubionego trunku. W planach mamy też utworzenie specjalnej witryny z wyrobami z mleka owczego oraz produktami home-made. Naszym wyróżnikiem są także robione przez nas samych tradycyjne lody z mleka owczego. 

Jak widzisz – nie lubimy półśrodków. Chcemy dzielić się z Tobą tym, co najlepsze. Dlatego też dostaniesz u nas najwyższej jakości kawę, wyjątkowe jedzenie, dużo Podhala i jeszcze więcej serca, które dodajemy do… wszystkiego!

Czekamy na Ciebie w Szopa Cafe – do zobaczenia 🙂

Gabi i Mateusz – właściciele “Szopy”, pasjonaci kawy i produktów z owczego mleka

Poznaj naszą historię

Z Nowego Yorku
do Nowego Targu

W 1982 roku 40 pasjonatów kawy powołało do życia Specialty Coffee Association of America. Właśnie w Nowym Jorku. W Stanach Zjednoczonych. Kraju, który zdecydowanie nie jest nam obcy. Pochodzimy z Podhala, ale jakiś czas przyszło nam też żyć “za wielką wodą”, a wcześniej w Krakowie. Bywało więc, że z naszym regionem nie mieliśmy po drodze, jednak po dłuższej rozłące uznaliśmy, że ostatecznie to Podhale jest naszym miejscem na ziemi i tu chcemy zapuścić korzenie.

Kim są właściciele? Poznaj historię ludzi realizujących marzenia

Po przeprowadzce do Nowego Targu bardzo brakowało nam smaku kawy speciality. Kochamy ją zaś do tego stopnia, że potrafiliśmy nadrabiać sporo kilometrów w weekendy, tylko po to, by się jej napić. 

“Miłość nie zna granic” mówią… 

“Spełniaj marzenia” – tak też mówią. Coś o tym wiemy…

Obudzić się z marzeniem i jeszcze tego samego dnia zacząć je realizować? To o nas. 

Rzucić się na głęboką wodę? To też o nas.

Iść za głosem serca? Iść pod prąd? To wszystko o nas!

Zapragnęliśmy więc w naszej małej Ojczyźnie – Podhalu – stworzyć miejsce, w którym choć na chwilę można zapomnieć o reszcie świata. Miejsce, gdzie się obudzisz, zjesz śniadanie ze znajomymi lub w spokoju poczytasz książkę. Miejsce, które powita Cię najpierw aromatem, a później smakiem świeżo mielonej, starannie przygotowywanej i pięknie podanej kawy najwyższej jakości. I w końcu miejsce, które swoim pomysłem oraz wnętrzem i produktami będzie oddawało naszego ducha – ludzi z Podhala 🙂

Tak właśnie otworzyliśmy pierwszą w Nowym Targu kawiarnię speciality… 

Nie tylko kawa! Skąd pomysł zainwestowania w stado owiec?

Mateusz z wykształcenia jest inżynierem, ja psychologiem, ale obydwoje zrobiliśmy doktorat z prozdrowotnych właściwości mleka owczego. Chcemy edukować i przekonywać, że tu na Podhalu mamy prawdziwy skarb, który nie tylko służy zdrowiu, ale także wydłuża życie (co jest potwierdzone naukowo) – owcze mleko. Dlatego właśnie z niego produkujemy naturalne lody i podajemy wyśmienite sery, które znajdziecie w naszych kanapkach i sałatkach. Jesteśmy także autorami hasła „Sheep Yourself”, które niesie ze sobą pokłady miłości do owczego mleka i którym chcemy się dzielić ze wszystkimi – mówi Gabrysia, współwłaścicielka “Szopy”.



Jesteśmy rzemieślnikami i wszystko robimy sami. Samodzielnie zaprojektowaliśmy i zbudowaliśmy naszą kawiarnię, osobiście wybieramy palarnie kaw, z którymi współpracujemy oraz dostawców wszystkich produktów, a naszym oczkiem w głowie jest właśnie owcze mleko. Zdecydowaliśmy się nawet… zainwestować we własne stado owiec, by mieć pewność, co do jakości tego płynnego (białego) złota.

Sheep yourself!

Co łączy nas – Górali ze starożytnymi Egipcjanami? Podobnie jak Egipcjanie wierzymy, że owce są, no może nie święte, ale świetne! Nas nie dotyczy stwierdzenie „cudze chwalicie, swojego nie znacie”. Doskonale znamy jedno z największych bogactw naszego regionu — owcze mleko.

Niestety w Polsce owcze mleko nie jest tak popularne, jak w krajach Europy Zachodniej. Bardzo rzadko spożywamy je bezpośrednio, ale na pewno poznaliście smak jego trwalszych produktów: podhalańskich oscypków, redykołek, bundza, bryndzy, włoskiego pecorino, greckiej fety, hiszpańskiego Manchego czy francuskiego Roqueforta.

Mleko owcze, w porównaniu np. z mlekiem krowim, zawiera znacznie więcej suchej substancji, tłuszczu, białka ogólnego, kazeiny. Jest bogatsze w witaminy, szczególnie rozpuszczalne w wodzie, a także składniki mineralne. Dzięki dużej zawartości karotenu jest także bardziej kremowe, posiada słodko-orzechowy smak i przyjemny zapach (nie jest prawdą, że owcze mleko śmierdzi). Mleko owcze jest bogatym źródłem wapnia, żelaza, magnezu oraz selenu i ze względu na swój skład lekarze zalecają picie mleka owczego osobom chorym na osteoporozę. Tłuszcz w nim zawarty jest lżej strawny niż w pozostałych mlekach i pomaga obniżyć tzw. zły cholesterol we krwi. Mleko owcze jest także korzystne dla kobiet w ciąży, noworodków, ma działanie przeciwnowotworowe, wspomaga układ odpornościowy i odchudzanie.

Dlatego też możecie u nas dolać do kawy najwyższej jakości owcze mleko oraz spróbować wybitnych owczych serów i owczych lodów.

Owca na trawie - kawiarnia Szopa Cafe
Szopa Cafe Nowy Targ - mleko owcze, kawiarnia
Kilka owczych ciekawostek

Dlaczego warto nas odwiedzić?

Szopa powstała z potrzeby serca i żołądka oraz wielkiej pasji do kawy, a także przywiązania do regionu. Nie polegamy na masowej produkcji ani krzykliwym marketingu. W naszej kawiarni zwracamy się w stronę alternatywnych sposobów przyrządzania kawy (tzw. slow coffee), ponieważ nie zależy nam na szybkości serwowania, a na jakości naparu, który ma dogodzić najwybredniejszemu podniebieniu. 

Wcześniej więc starannie dobieramy dostawców i sprawdzamy sposób pozyskiwania ziaren, by upewnić się, że dzieje się to z poszanowaniem farmerów, ochroną środowiska i przy wysokiej jakości procesach obróbki i wypalania. Sami zaś dbamy o sposób, w jaki uwydatnią się naturalne smaki i aromaty kawy. Finalnie pozwala nam to serwować naszym gościom zarówno tę czarną, aromatyczną i stawiającą na nogi, jak i tę kremową, mleczną, która z kolei swoją delikatnością potrafi poprawić humor na cały dzień.

To wszystko sprawia, że jesteśmy pierwszą w Nowym Targu kawiarnią speciality, a oprócz tego – jedynym na Podhalu bistro, sprzedającym produkty z mleka owczego, w którym jednocześnie zjesz zdrowe śniadania, lunche, brunche i przekąski, jak i napijesz się świeżych soków, smoothies oraz kawy speciality i tej z klasycznej oferty. Na miłośników herbat czeka równie szeroki wybór ich ulubionego trunku. Naszym wyróżnikiem są też robione przez nas samych tradycyjne lody z mleka owczego.
  • Wyjątkowa kawiarnia
    Gwarantujemy, że tak pysznej kawy nie piłeś jeszcze w żadnym miejscu na Podhalu. Zapewniają to wyselekcjonowane ziarna i możliwość skosztowania ich w połączeniu ze świeżym mlekiem owczym.
  • Wysoka jakość
    Nie lubimy półśrodków. Chcemy dzielić się z Tobą tym, co najlepsze. Dlatego też dostaniesz u nas najwyższej jakości kawę oraz jedzenie.
  • Ekologia
    Dbałość o środowisko jest dla nas jedną z kluczowych wartości. Pochodząc z Podhala, rozumiemy jak ważna jest symbioza człowieka z naturą.
  • Tradycja
    Ceniąc historię i tradycję stawiamy na regionalne produkty. Do naszych speciałów należą tradycyjne lody oraz wyroby z owczego mleka.

Skontaktuj się z nami

Masz pytania? Chętnie na nie odpowiemy!


    Do góry